3 Şubat 2014 Pazartesi

Yoga

‘’ SEVMEYİ ÖĞRENEN YAŞAMAYI DA ÖĞRENİR ’’
Yoga, 5000 yıldır uygulanan, Hindistan’da türemiş kişisel gelişim sistemidir. Anlamı uyum, birleştirmek, bütünlemek, birliktir. Yoga dengedir. Zihin-beden-ruh dengesidir. Yoga kendimizi tanıma yolunda, kendi içimize başlattığımız yoldur.

Yoga, vücudumuzu geliştirip güzel görünmemize, farkındalığımızı artırmamıza, pozitif düşünmemize yardımcı olur. Günümüzün yoğunluğu ve koşturmacası içinde yoga için ayırdığımız zaman kendimize verdiğimiz armağandır... Yoga da geçirilen zaman, kişinin kendisiyle bağlantı kurması ve kendini tanıması için bir fırsattır. Yoga, bana göre, başkalarına gösterdiğimiz özen, sevgi, şefkat ve hoşgörüyü kendimize göstermemiz gerektiğini de hatırlatır. Duruşlar bedene esneklik, enerji ve güç verir; bu da belli bir zaman ve çalışma ile olur.

Yaşı, rahatsızlığı kilosu ne olursa olsun herkes yoga yapabilir ve herkese göre bir yoga duruşu vardır.

HATHA YOGA: Yoga duruşlarının yavaş, konsantrasyonlu ve nefes ile yapılmasıdır.
(Ha: güneş / tha: ay)

Yoga da hareket
 Yoga duruşlarına asana denir. Asanalara giriş, asanalarda kalış, asanalardan çıkış aynı derecede önemlidir. Duruşlar güler yüzle yapılmalı; harekette sabit, rahat ve mutlu kalınmalı, asanalardan doğru çıkılmalıdır. Çok sayıda asana ve varyasyonları vardır, hepsi beden sistemleri üzerinde etkiye sahiptir. Yoga hareketleri nefesle, yavaş ve konsantrasyonla yapılır.
Yogayı herkes yaşına, rahatsızlığına, limitlerine göre yapmalıdır. Hepimiz farklı donanımlarla bu dünyadayız. Yoga da yarış ve kıyaslama olmaz. Bir başkasına bakarak  ve kıyaslayarak yoga yapmak doğru değildir ve yoganın doğasına aykırıdır. İnsanın bir tarafı bile diğer tarafından daha esnek ve farklı olabilirken, diğer bir kişinin vücudunun bilinciyle hareket etmesi yanlış olur. Yoga ile vücut yavaş ve uyumlu bir şekilde esner. Asanaları zihni ve vücudu rahat bırakıp, hareketin içine girerek yaptığımızda, yogadan daha fazla yararlanırız. Acele etmeden her seansın tadını çıkarmak iyi olur. Vücudumuz rahat olduğunda kaslarımız daha iyi esner.

Yoga da nefes:
Yoga nefesle yapıldığında hareketlerden azami fayda sağlanır. Yoga da nefes burundan alınır burundan verilir ve çok önemlidir. Nefes=prana(sanskritçe)/yaşam enerjisi, evrende her şeyde bulunur ve doğru nefesle evrenden enerji çekilir, bu yaşam enerjisidir. Yoga nefesle yapıldığında vücut esner ve tüm sistemlere şifa verir. Doğru nefes şifadır ve yoga hareketleri olan asanalarla birleştiğinde şifa daha da etkin olur. Bu nefesle evrenden çekilen enerji tüm hücrelere yayılır ve vücuttan toksin atılır. İnsan ömrü aldığı nefes sayısı ile sınırlıymış. Buradan bakınca, günlük yaşantımızda ki sık ve sığ nefeslerle kalitesiz bir ömür yaratıyoruz kendimize. Yoga nefesi hücre yeniliyor, gençlik ve dinçlik veriyor, sakinleştiriyor. Stres anında derin birkaç nefes alıp verin, rahatlarsınız. Aynı zamanda nefes zihin kontrolünü sağlar.

Yoga da dinlenme
Yoga seansının sonunda yapılan savaşana: gevşeme pozisyonu, (bu da bir asanadır)duruşların bedenimize olan yararını daha da artırır ve duruşları tamamlar. Kaslar esner. Bedeni ve zihni dinlendirir, rahatlatır. Beyin dalgalarının yavaşlamasıyla hücre yenilenmesi ve şifa oluşur. Keyifli ve yararlı bir gevşemedir. Bu pozisyonda uyumamak, farkındalıklı dinlenmek ve eğitmenin sözlerine uymak gerekir. Savasana yapmadan asla seans bitirilmez, çok önemli bir pozisyondur...

Yoga da beslenme
Yoga ya uygun beslenme, vejetaryen beslenmedir. Bu kelime Latince vegetus (sağlam, canlı)tan gelir. Vejetaryenlik, et yemezliktir. Enerjisi hafif yiyecekler yemek esastır, ağır
 yiyeceklerden uzak durulur. Genel olarak tahıl, bakliyat, kuru yemiş, meyve ve sebze yenir. Vejetaryenlerde en önemli sorun demir minerali ve B12 vitamini eksikliğidir, beslenirken buna özen gösterilmesi gerekir.

Vejetaryenlik çeşitleri
1.Lacto vejetaryen: Hayvan eti ve yumurta yemezler, süt ve süt ürünleri tüketirler.

2.Lacto ovo vejetaryenler: Hiç hayvan eti yemezler, yumurta ve süt ürünleri yerler.

3.Semi vejetaryenler: Sadece beyaz et yerler.

4.Veganlar: En katı gruptur. Hayvansal hiçbir ürün yemez ve kullanmazlar.

Yoga da pozitif düşünce ve meditasyon
Zihin kontrolü çok önemlidir, negatife eğimli olan düşünceleri pozitife çevirmek yoganın prensiplerindendir. Düşünce önemli bir güçtür ve onunla evrenden enerji çekeriz, düşündüğümüzü yaşarız. Onun için düşüncelerimizi kontrol etmek gerekir, doğru nefesle zihin bu kontrolü yapabilir. Ayrıca pozitif düşünmezsek meditasyon da yapamayız.

YOGANIN YARARLARI

1.Omurgayı esnetir. Yoga da ‘’omurganız kadar gençsiniz’’ sözü çok doğrudur.

2.Dolaşımı düzenler, kalbin yükünü azaltır.

3.Bedeni forma sokar, bedene canlılık, gençlik verir, cildi güzelleştirir.

4.Kaliteli bir yaşlanma sağlar.

5.Vücuttaki tüm sistemlere iyi gelir.

6. Doğru nefesi öğretir, doğru nefesle akciğer kapasitesini artırır.

7.Kemikleri güçlendirir.

8.Zihni kontrol etmeye yardımcı olur.

9. Yaşam enerjisini güçlendirir.

10. Beden-zihin-ruh dengesini sağlar. 

11. Yavaşlatır, sakinleştirir, rahatlatır, gevşetir.

12.Öz güven ve içsel doyum sağlar.

13.Hoşgörü, alçak gönüllülük, sabır gibi erdemleri geliştirir, doğru alışkanlıklar kazandırır.

14.Odaklanmaya yardımcı olur.

15.Pozitif bakış açısı sağlar.

16. Affetmeyi, kabullenmeyi öğretir.

17. Toksin atmamıza, yenilenmemize, vücuttaki tüm organların rahatlamasına yardımcı olur.

18.Kendimizi tanımamıza ve yaşam amacımızı bulmamıza rehberlik eder.

19.Gerçekten sevmeyi, mutlu olmayı, şimdide kalmayı öğretir.

20.Sahip olduklarımızın farkına vararak şükretmeyi hatırlatır...

GÖZ VE YÜZ İÇİN YOGA

GÖZ İÇİN: Bir takım göz hareketlerini kapsar ve göz sağlığı için çok yararlıdır. Etkisi için düzenli yapılması gerekir.

YÜZ İÇİN: Yüz de ki canlandırıcı noktaların uyarılması ve bunlarla uyumlu asanaların yapılmasıdır. Düzenli yapıldığında cilt üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Cildi güzelleştirir / gerginleştirir / parlatır ve bu hareketlerle toksin atılır.

ÇOCUK YOGASI

Çocuklar da fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal denge sağlar.Bedensel gelişimi destekler.Uyum ve konsantrasyon sağlar. Rahatlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder