21 Şubat 2014 Cuma

Temsil sistemleri

Temsil Sistemleri /( NLP)

Yaşam boyu iletişim içindeyiz. Kendimizi doğru ifade etmek ve karşımızdakini doğru  anlamak için temsil sistemlerini öğrenerek daha iyi iletişim kurmak mümkündür. Her insanda temsil sistemi farklıdır. İnsanların bazı duyuları diğerine göre daha gelişmiştir veya bazı duyularını diğerlerinden daha az kullanır. Bazılarında biri, bazılarında ikisi, bazılarında da üçü bir aradadır. En etkin kullandığı duyuları onun temsil sistemidir. İyi bir iletişim için hepsinin bir arada olması idealdir. 

Dış dünyada olan her şeyi duyularımız sayesine algılarız. Duyu organlarımız dışarıdan gelen uyarıları, duyu sinirleri aracılığıyla elektro-kimyasal sinyaller olarak beynimize gönderir. Beynimize gelen bu sinyaller zihnimiz içindeki temsil sistemini oluşturur. Temsil sistemi, gelen bilginin algılanıp kodlanması ve hatırlanmasında rol oynar. Bu sistemler kalıtsal olduğu gibi sonradan da geliştirilebilir niteliktedir. Siz bir olayı hatırlarken veya bir şey düşünürken aklınıza ilk gelen ne olur? 
Bir görüntümü, bir ses mi, yoksa koku, tat veya bir dokunuş mu?

Temsil sistemleri; Görsel, İşitsel ve kinestetik tir;

GÖRSEL: Olayları gördükleriyle anlar, hatırlar ve anlatırlar. Görsel yönleri çok gelişmiştir, gördükleri her detaya dikkat eder ilgilenirler. Şekil önemlidir. Hızlı konuşurlar. Çok fazla bilgiyi aynı anda ve hızlı temsil edebilir, her şeyi görüntü ile anlatırlar.  Anlatımda mekan ön plandadır. Düşünürken, gözler yukarı sağa ve sola bakarlar.

İŞİTSEL: Olayları sesler, sözler, müzik gibi işitsel elemanlarla anlar, hatırlar ve anlatırlar. Kulağın duyduğu her şey onlar için çok önemlidir. Zamanla ilgilidir. Ses önemlidir. Orta hızda konuşurlar. Düşünürken gözler kulak hizasında sağa ve sola bakarlar.

KİNESTETİK : Bedensel (tatsal, kokusal, dokunsal) Bu insanlar olayları dokunarak, tat, koku ile anlar, hatırlar ve anlatırlar. Tat ve kokuya duyarlıdırlar. Yavaş konuşurlar.  Düşünürken aşağı sağa ve sola bakarlar veya gözleri kapatarak düşünürler. Bu tür insanların algılaması için  dokunması gerekir. Öğretmenlerin çok karşılaştığı bir durumdur; bazı öğrenciler gösterilen, tanıtılan objeye dokunmadan yapamazlar, çünkü onların algı sistemi kinestetiktir. Bu tip öğrenciler anlaşılamadıkları için yaramaz damgasını yerler... 
Aynı olayı, farklı sistemleri olan kişiler anlatırken;
Görsel algısı olan gördükleriyle, işitsel algısı olan duyduklarıyla, kinestetik algısı olan ise duygularıyla anlatır.
NLP eğitmenim derste, temsil sistemlerini açıklamak için bir örnek vermişti ve bu örnekle bu sistemler çok açık anlaşılmıştı... Uzun yıllar geçmesine rağmen hala hatırlarım...

Üç savaş muhabiri iç savaşın yaşandığı bir ülkeye giderler ve oradan kanallarına naklen yayın yaparlar. 
*Birinci savaş muhabiri şöyle der '' Şehir alev alev yanıyor, göz gözü görmüyor... (Görsel)
*İkinci savaş muhabiri şöyle der''Her yerde patlama sesleri duyuluyor, insanlar çığlık çığlığa bağırıyor..(İşitsel)
*Üçüncü savaş muhabiri de '' İnsanlar çok zor durumda, ağlıyorlar, burada nefes almak imkansız, toz içindeyiz, her yerde yanık kokusu var, koku o kadar yoğun ki ağzımızda bile bu tadı alabiliyoruz...(Kinestetik/dokunsal)

 Temsil sistemlerinin, başarılı  iletişim ve motivasyonda çok etkisi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder