3 Şubat 2014 Pazartesi

Şifalı Bitkiler





Dünyada ki her derdin bir devası varmış, yaratan verdiği her dert karşılığında bir de deva vermiş.

Şifalı bitkilerden çok sık yararlanan bir ailede büyüdüm, annem basit rahatsızlıklarımızda bizi doğal yollardan tedavi ederdi, onun annesi de öyle yapardı. Bu bende hem alışkanlık hem de merak oluşturdu. Aynı zamanda çok keyif vermeye başladı. Ben de çocuklarımı böyle büyüttüm, sanırım bu böyle gidecek. 
 Baharatları bilinçli kullanmak ve birbirine yakışan, birbirini destekleyen bitkileri bir araya getirmek bana çok büyük keyif veriyor. Çocuklarım bana; anne büyücü gibisin, sürekli bir şeyler karıştırıyorsun diyorlar=)
Şifalı bitkiler dünyası bir derya ise benim anlatacaklarım tabii ki bir damla. Bu konuda çok bilgi var. Bu yüzden ben kendi kullandığım ve yararlandığım MUTFAĞIMDAKİ bitkilerden bahsetmeye karar verdim.
                                                               
‘’ Unutmayalım hastalıklarda önce tıbbi teşhis ve tedavi esastır.’’

Değindiğim bitkilerden bir kısmı çay olarak tüketilebilir. Burada dikkat edilecek en önemli konu; yaprak ve çiçekler demlenerek, kök ve kabuklar ise kaynatılarak kullanılmalıdır.  Bu şekilde etken maddeler ortaya çıkar ve yararlı olur.

MUTFAĞIMDAKİ BİTKİLER:

Adaçayı: Üst solunum yolu rahatsızlıklarında, karın ağrısında yararlıdır. Canlandırıcı özelliğiyle sabah içilen adaçayı güne aktif başlamanızı sağlar. Boğaz enfeksiyonlarında, ağız içi yaralarda, diş eti iltihaplarında gargara yapılır. Hazımsızlığa çok iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarını rahatlatır. Doğal östrojen olduğu için menopoz dönemindeki ateş basmalarına iyi gelir. Uzmanlara göre gün içinde 1-2 fincandan fazla içilmemesi önerilir. Adet kanamaları ve hamilelikte kullanılmaması gerekir.

Anason: Mide ve bağırsak gazlarına, hazmı kolaylaştırır. Beyin yorgunluğunu alır, gevşetir.

Ayçiçeği: Kolesterolü düşürür. Beden ve zihin yorgunluğunu alır. Sinir sistemini rahatlanır.

Beyaz biber: Karabiberle aynı etkilere sahiptir. Karabibere göre kokusu daha keskin, tadı ise daha hafiftir.

Biberiye: İdrar söktürür. Kan dolaşımına; üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Antiseptik özelliği vardır. Sinir sistemi ve romatizmalı rahatsızlıklarına yararlıdır. Çarpıntı da kullanılabilir.

Civanperçemi: Kadınlara çok yararlıdır. Üreme organları rahatsızlıklarında çay olarak içilir. Menopoz da rahatlatır.

Çam fıstığı: Fiziksel ve ruhsal güç verir. Depresyona iyi gelir. Solunum yolu rahatsızlıklarında şifayı artırır.

Çörek otu: Faydaları çok fazladır. Gençlik dinçlik verir ezilerek balla karıştırıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir. Mideye şifa verir. İdrarı ve hamilelerde sütü artırır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında yapılan bitki çayına konursa çayın yararını artırır.

Defneyaprağı: Rahatlık verir. Toksin atıcıdır. Ateş düşürücüdür, idrar ve adet söktürür. Hamilelerin kullanması sakıncalıdır.

Dereotu: Sindirim ve sinir sistemine iyi gelir. Ağız kokusunu alır, gaz sancılarında yararlıdır.

Fesleğen: Baş ağrılarına iyidir. Fesleğen kokusu haşereleri uzaklaştırır.

Gül: Güle bakmak, gülü koklamak bile bir şifadır. Çocuk ishallerinde kullanılabilir. Bir tutam gül yaprağı bir bardak suda haşlanarak boğaz rahatsızlıklarında gargara yapılabilir. Ağız ve diş eti yaralarına iyi gelir. Cildi güzelleştirir, canlılık ve gerginlik verir. Yaşlanma etkilerini azaltır. Çayı bağırsakları rahatlatır. Mikrop öldürücüdür.

Havlıcan: Bronşit; bademcik, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara şifa verir. Balgam söktürür. Ihlamur, zencefil ,tarçın ,karanfil ve rezene ile birlikte hazırlandığında gripal enfeksiyonlarda tedaviye destek olur.

Hatmi çiçeği: Öksürüğü keser balgam söktürür. Ihlamurla birlikte kullanıldığında boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir. Vücuda rahatlık verir.

Ihlamur: Çok şifalı bir bitkidir Gribal enfeksiyonlarda faydalıdır. Terleterek vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İdrarı artırır. İlk demlendiği açık renkteki hali idrar enfeksiyonlarının tedavisinde yararlıdır. Göğsü yumuşatır, öksürük te ılık olarak, balla karıştırılıp içine tarçın ve az karabiber ilave edilerek içilirse iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir, uykusuzluğa karşı faydalıdır.

Kakule: Bol idrar söktürür, böbrek ve mesaneyi çalıştırır ve temizler. Antiseptiktir, mide yi çalıştırır. Mide gazından dolayı oluşan sıkışmaları giderir, gaz söktürür. Ferahlık verir.

Kapari: Salata ve yemekler de kullanılabilir. A ve E vitamini içerir. Karaciğere yararlı olduğu söylenir. Ağrı kesicidir, Bağırsakları rahatlatır.

Karanfil: Mikrop öldürücü ve ağrı kesici özelliği vardır. Hazmı kolaylaştırır. Vücuda ferahlık verir. Ağızdaki kötü kokuları önler. Ateş düşürür, terletir.

Karabiber: Sindirim ateşini artırır, yağlı ve nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. Et türevlerine katıldığında onların bozulmasını önler. Mikrop öldürücüdür. Enerji verir.

Kekik: 
Bedenin gücünü artırır. Mikrop öldürücü özelliği bulunduğundan et yemeklerin de kullanılması yararlı olur ve yemeklerin bozulmasını önler. Hazmı kolaylaştırır. Kekik suyu romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir. Tansiyonu geçici olarak yükseltir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcıdır. Kandaki şeker miktarını azaltır.


Keten tohumu: Kabızlığa iyi gelir. Kalp sağlığı için yararlı omega 3 yağ asidi içerir. Lapa olarak çıban tedavisinde kullanılır.

Kırmızı biber: Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltır. Yüksek miktarda c vitamini içerir. Anti bakteriyeldir, mikropları öldürür. Krampları çözer, romatizmal ağrılara iyi gelir, kolesterolü önler.Uzmanlar acı kırmızı biberin zayıflamada etkili olduğunu söylüyorlar.

Kimyon: Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını önler, sinirleri sakinleştirir. Anne sütünü artırır. Romatizmal rahatsızlıklarda etkilidir. Bağırsaktaki parazitleri söker.

Kişniş: Sinirleri yatıştırır. Mideyi kuvvetlendirir, ağız kokusunu alır, mide ve bağırsak gazlarını giderir. Sindirime yardımcıdır. Fazla yenilmemelidir.

Kiraz sapı: Meyvesi kanı sulandırır ve temizler. Sapı antiseptik özelliğe sahiptir. İyi bir idrar yolu antiseptiğidir, idrar yollarını temizler. İdrar yolu sorunlarında kiraz sapı ile yapılan çay idrar yollarını rahatlatır.

Kuşburnu: Dinçlik verir. Kış aylarında zengin C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemine çok fayda sağlar. Kanı temizler ve bağırsakları yumuşatır. Mideye yardımcıdır. İdrar söktürür.

Kuzukulağı: Bol C vitamini içerir. İdrar söktürür, sivilcelere sürülmesi yarar sağlar. İçerdiği oksalat nedeniyle böbrek rahatsızlığı olanların yememesi gerekir.

Mahlep: Çörek ve keklere lezzet katar, hoş bir aroma verir. Mideye gelir, kuvvet verir, idrarı artırır.

Mate yaprağı: Canlandırıcı etkisi vardır. İştahı dengeler. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Maydanoz: Müthiş bir bitkidir, yararları saymakla bitmez. Zengin kalsiyum, demir ve C vitamini deposudur. Kan şekerini düzenler. Böbrekler için süper bir yardımcıdır. İdrarı artırır ve yapımını kolaylaştırır, toksin atıcıdır, bu yüzden iyi bir detoks bitkisidir. Maydanozu bolca kullanın; ister çiğ,
İster pişmiş, ister suyunu içerek. Hepsi de çok yararlıdır. Yüksek tansiyonu düşürür, kansızlığı önler, bağışıklığı güçlendirir. Aynı zamanda demleyip soğuyunca cildinize sürebilirsiniz. Bu cildinizi toksinlerden temizler, besler, nemlendirir.

Melissa(oğul otu):Rahatlatır ve gevşetir. Uykusuzluğa ve gerginliğe iyi gelir. Kanı temizler, kabızlığı giderir.

Mısır püskülü: İdrar yolları için yararlı bir temizleyicidir, idrar söktürücüdür. Ödem çözücü özelliğiyle kiraz sapı ile kullanıldığında yararı daha da artar.

Muskat(hint cevizi):
Mide ve bağırsaktaki gazları giderir. Hazmı kolaylaştırır. Vücudu rahatlatır. Hoş ve değişik aromasıyla yemeklere, bilhassa sos ve çorbalara lezzet katar. Çok az kullanılması gerekir.


Nane: Gaz söktürür, safra akışını düzenler. Mide ağrısını keser, bağırsak spazmlarını çözer. Sinirleri güçlendirir, sakinlik verir. Nezle, grip gibi rahatsızlıklarda faydalıdır. Sinirsel çarpıntılara iyi gelir. Kalbi kuvvetlendirir. Uykusuzluğa iyi gelir ve nefesi rahatlatır. Mide bulantılarına birebirdir. Çok şifalı ve herkesin mutfağında olması gereken bir bitkidir.

Papatya: Sinirleri yatıştırır, rahatlatır. Ağrı ve spazmı çözer. Barsak gazlarını giderir. Baş ağrısında etkilidir, terletir. Bademcik ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Papatya saçların rengini açmak için kullanılan doğal bir renk açıcıdır.

Rezene: Anne sütünü artırır. Kalbi destekler. Bağırsak gazını söktürür, rahatlatır. Çocuklarda ve bebeklerde bağırsak spazmını çözmek için kullanılır. İdrar söktürür.

Safran: Oldukça pahalı bir bitkidir. Kullanıldığı yiyeceği sarıya boyar. Vücudu kuvvetlendirir, uyarıcı ve canlandırıcı bir baharattır. Çok az miktarda kullanılmalıdır, hamileler kullanmamalıdır. Et, pilav, tatlı (zerde) ve ekmekler de kullanılır.

Sumak: Mikrop öldürücü etkisi vardır, antiseptiktir. Bu yüzden et yemeklerinde kullanılması uygundur. İshali engelleyen özelliği vardır.Salatalara, dolmalara çok yakışır.

Susam: Çok kuvvetli bir besindir, önemli bir kısmı yağdır. Vücudu çok güçlendirir, cinsel gücü artırır. Kilo aldırır.

Tarçın: Barsak gazlarını çözer. Bulantıyı giderir, ishali giderir. Vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Mikrop öldürücü etkisiyle toksin atmayı kolaylaştırır. Çok önemli bir özelliği vücuttaki şekeri dengeler. Bu yüzden tatlı ve meyvelere kullanılması yararlı olur.

Tarhun otu: İştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Safrayı artırır, sindirimi kolaylaştırır. Vücuda zindelik verir. Her türlü et yemeklerinde kullanılabilir.

Vanilya: Mideyi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır. Sinir sistemine, depresyona iyi gelir. Vücudu kuvvetlendirir. Öksürüğü yumuşatır.

Yasemin: Rahatlatır, uykusuzluğa iyi gelir. Kokusunun bile rahatlatıcı özelliği vardır. Uzakdoğu da çok yaygın kullanılır. Yeşil ya da siyah çaya katıldığında hoş bir aroma sağlar. Sinir sistemine iyi gelir. Güçlü bir antioksidandır. Kalbi rahatlatır, kanı inceltir, pıhtılaşmayı önler.

Yenibahar: Sindirim sistemini destekler, hazmı kolaylaştırır ve gaz problemini çözer. Kuvvet verir.

Yeşil çay: Çin de geleneksel bir alışkanlık olan yeşil çay, son yıllar da ülkemiz de de sıkça kullanılmaktadır. Çok önemli bir antioksidandır, bu özelliğinin ortaya çıkması için sıcak suda 3-4 dakika demlenmesi gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Koyu olmamak kaydı ile gün içinde 2-3 fincan içilebilir.

Zencefil: Bulantıyı geçirir. Vücudu kuvvetlendiren, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan bir bitkidir. Bitki çaylarına, pasta ve yemeklere lezzet katar. Tazesi bir miktar elma, havuç, maydanoz ile birlikte sıkılıp sabahları içildiğinde vücudu destekler ve canlandırır.

Zerdeçal: Karaciğeri destekler. İltihap giderici, hazmı kolaylaştırıcıdır. Mide ve romatizmal ağrılar da etkilidir. Vücudu güçlendirir. Böcek sokmalarında kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder